UKK
1. Mistä tiedän, ettei valmennus perustu moneen kertaan kuultuihin neuvoihin?
Moneen kertaan kuullut yleispätevät neuvot eivät ole välttämättä erityisen hyödyllisiä jo siitä syystä, että niistä puuttuu yksilöllisyys. Omassa valmennuksessani painotan juuri yksilöllistä lähestymistapaa. Meillä kaikilla on omat syymme hermostonsäätelyn haasteiden taustalla, eikä ole olemassa yhtä työkalua, joka ne ratkoo. Tavoitteena on löytää juuri sinun elämäntilanteeseesi ja haasteisiisi sopivat keinot ja työkalut, jotka eivät ole vain yleispäteviä vinkkejä, vaan ihan oikeasti käytännössä toimivia ratkaisuja. Jokainen valmennus on räätälöity jokaisen osallistujan yksilöllisiin tarpeisiin, ja esimerkiksi harjoitukset ja strategiat suunnitellaan niin, että ne aidosti auttavat sinua saavuttamaan paremman hermostonsäätelyn, ja lisää jaksamista ja mielenrauhaa elämääsi. Valmennus on siis jokaiselle erilainen.
Lisäksi nämä moneen kertaan kuullut neuvot kompastuvat usein siihen, että niillä pyritään ratkomaan seurauksia (eikä aina niitäkään kovin tehokkaasti), ei syitä. Vertauskuvallisesti vesivahingon sattuessa ei riitä, että sulkee pelkän hanan, vaan myös aiheutunut vahinko tulee korjata. Pelkkä hanan sulkeminen ei sitä tee.
Yksi suuri este hyvienkin keinojen hyödyntämiselle on myös se, että toipumisen esteitä ei ole ensin raivattu tieltä. Tätä me teemme omassa valmennuksessani. Tällaiseen tekemisen kulmaan en ole edes törmännyt missään muualla; en valmennuksissa, en kirjallisuudessa, enkä varsinkaan terveydenhuollossa.
Valmennus on luotu omasta huutavasta tarpeestani, koska en löytänyt mistään toimivia keinoja oman hermostonsäätelyni haasteisiin. Jos sinusta tuntuu, että olet kokeillut jo kaiken, eikä mikään ole auttanut riittävällä tavalla; tämä valmennus todellakin on sinua varten.
2. Kuinka kauan valmennus kestää ja onko materiaaleissa jokin määräaika?
Valmennus kestää 8-12 kuukautta valitusta paketista riippuen ja kirjalliset valmennusmateriaalit jäävät käyttöösi koko loppuelämäksesi. Sinun ei siis tarvitse olla valmis kuuden-kahdentoista kuukauden kuluttua. Jokainen etenee omaan tahtiinsa, eikä tässä ratkaise nopeus vaan asioiden rauhallinen sisäistäminen.
3. Olen hyvin uupunut, voinko silti osallistua?
Täyttämällä hakemuksen varmistan sen, että jokaisella on a) riittävästi resursseja osallistumiseen b) realistiset odotukset valmennuksen suhteen (tulokset vaativat työtä ja sitoutumista, eivätkä tapahdu hetkessä) c) valmennukseen tarvittava asennoituminen (muutoshalukkuus). Otan mukaan valmennukseen vain sellaisia valmennettavia, joita uskon 100%:sesti voivani auttaa ja se edellyttää näiden kaikkien kohtien täyttymistä. Uupumus itsessään ei ole este osallistua, hyvin monet valmennettavani ovat erittäin uupuneita.
4. Kuinka nopeasti voin odottaa näkyviä ja tuntuvia tuloksia?
Hermostonsäätelyn palauttaminen ei tapahdu hetkessä ja on yksilöllistä esimerkiksi kuinka kauan haasteet ovat jatkuneet. Olemme myös yksilöllisiä siinä, miten hermostomme ottaa uusia "impulsseja" vastaan, kuin myös eroja on siinä kuinka paljon käytämme aikaamme valmennuksen teemojen parissa. Yleisesti valmennettavani ovat saaneet huomattavia elämänlaatua parantavia muutoksia aikaan jo 3-6 kuukauden aikana. Siinä ajassa on jopa palattu takaisin työelämään monen vuoden sairaslomalta. Kokonaisvaltainen muutos vie kuitenkin pidempään, mutta hermostotyö on pääosin passiivista eli kun olet päässyt alkuun, sinun ei tarvitse tehdä enää niin paljon aktiivisesti harjoituksia. Eikä varsinkaan koko loppuelämääsi.
5. Mihin teoriaan/kenen oppeihin ajatuksesi perustuvat?
Vastaukseni tähän on: omiini. Olen toki saanut vaikutteita ajatuksiini monilta eri henkilöiltä ja monista eri suuntauksista, jopa täysin yli tieteenrajojen, mutten ole löytänyt yhtä tiettyä näkemystä tai teoriaa, joka ratkaisisi ja selittäisi kaiken. Tästä syystä olen itse analysoinut tietoa ja myös ratkaissut miten teorian saa vietyä käytäntöön, eli näin luonut oman hyvin kokonaisvaltaisen ja ainutlaatuisen metodini. Tämä on asia, joka usein puuttuu riittävällä tavalla kun on kyse hermostosta. Suosittelen perehtymään tarkemmin blogiini ja instagramiini, jossa avaan lisää ajatuksiani ja näkemyksiäni.
6. Onko valmennuksesi hyvä sijoitus minulle?
Se riippuu täysin siitä, mitä arvostat elämässä. Jos arvostat terveyttä, kokonaisvaltaista hyvää oloa ja sitä, että pystyt tekemään asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä, parempaa sijoitusta et voi tehdäkään.
Valmennukseni ei ole pikaratkaisu. Se ei ole "kymmenen vinkkiä hermostonsäätelyyn"-tyyppinen pintaraapaisu. Se on syväsukellus hermoston toimintaan ja säätelyyn, ja se on suunniteltu sellaisille, jotka ovat valmiita ottamaan oman hyvinvointinsa omiin käsiinsä. Ihmisille, jotka ovat kyllästyneet kierteeseen: innostus – yliyrittäminen – romahtaminen – toipuminen – ja sama uudelleen.
Moni kertoo, että valmennus on ollut heidän elämän tärkeimpiä päätöksiä. Miksi? Koska kun hermosto alkaa rauhoittua ja säädellä itseään vakaammin, elämä alkaa tuntua taas omalta. Jaksaminen ei enää ole sattumanvaraista ja oman vaikutuksen ulottumattomissa. Tekeminen ei vaadi ylisuoriutumista ja ylivireyteen itsensä pumppaamista (josta sitten romahtaa entistä pahempaan alivireyteen). Palautuminen ei jää viikonloppujen ja lomien varaan, sitä tapahtuu koko ajan. Opit muotoilemaan hermostosi uudelleen – ja sen mukana koko arjen hermostoasi tukevaksi.
Tiedän, että hinta voi tuntua isolta. Maksoin itsekin toipumisestani viisinumeroisia (valmennukseni on murto-osan tästä). Mutta tiedän myös, miten kalliiksi krooninen stressi ja uupumus tulevat pitkällä aikavälillä – sekä taloudellisesti että inhimillisesti. Se, ettei jaksa tehdä asioita, joista ennen nautti. Se, että arki menee selviytymiseen. Se, ettei jaksa enää edes etsiä apua, koska mikään ei tunnu toimivan. Se, kun joutuu hoitamaan liitännäissairauksia maksaa tolkuttomasti, myös rahassa.
Valmennus ei ole pelkkä kuluerä. Se on investointi hermostoosi, hyvinvointiisi ja toimintakykyysi. Se on investointi läheisillesi, perheellesi, lapsillesi. Moni sanoo, että jo ensimmäisten viikkojen aikana olo alkaa muuttua – ei siksi, että kaikki olisi heti hallussa, vaan koska tulee tunne, että NYT suunta on oikea. Nyt asioita viimein alkaa tapahtua. Taakka lähtee harteilta.
Jos siis mietit, onko tämä hyvä sijoitus, kysy itseltäsi: mitä oikeastaan haluat saada ja mihin sinulla ei enää ole varaa – ajallisesti, terveydellisesti tai tunnetasolla? Ehkä haluat saada jotain takaisin. Tai jotain aivan uutta elämääsi.
Minun tehtäväni ei ole vakuuttaa sinua. Minun tehtäväni on tukea ja ohjata sinua, kun olet valmis oppimaan uutta. Vastauksen tähän kysymykseen löydät itsestäsi.